Ölçüm teknolojileri, cisimlerin uzaydaki koordinatlarıyla birlikte ölçülerinin gerçeğe en yakın şekilde ortaya konulmasını sağlar. Bu yöntem kullanılarak cismin tamamı veya bir kısmı ölçülebilmektedir. Teknolojiden faydalanırken ihtiyaç duyulan ölçüm modeline doğru karar verilmesi önemlidir. Bu sayede kısa sürede etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.
Mekanik Ölçüm Teknolojisi
Mekanik ölçüm sayesinde hızlı bir şekilde hizalama yapılabilir. Karmaşık bir programa ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla kullanılabilir. Teknisyenlerin üretim sürecinde hesaplamalarına destek olan bu teknolojinin yerinde test yapılması olanağı sayesinde düzeltme süreçleri kolaylaşır.
Mekanik Ölçümlerin Çalışma Prensibi
Manuel olarak kullanılan ölçüm teknolojileri sayesinde dijital bağlantı kurmak mümkün olur. Hassas hizalamalar elde etmek amacıyla istenilen noktanın ölçümü yapılır. Yapılan ölçüm ile beklenenden daha kısa sürede doğru sonuçlar alınabilir. Değişken durumların anında tespit edilmesiyle birlikte sistem, titreşim ve kuvvete tepki vermektedir.
Mekanik Ölçüm Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları
Cihaz açısı ve basıncın sebep olduğu değişken durumlar saptanır. Yüksek ve düşük frekans aralıklarında tutarlı verilere ulaşılabilir. Oluşabilecek arızalar hızlı bir biçimde belirlenir ve bu arızaların derecesi kolayca tespit edilir.
Mekanik Ölçümün Uygulama Alanları
Pek çok sektörde ölçüm teknolojileri ihtiyacı bulunur. En hızlı sonuçlara ulaşmak adına aktif şekilde mekanik ölçümler yapılır. Üretim süreçlerinde verimliliğin kontrollü ve düzenli bir şekilde ilerlemesine gereksinim duyulan her alanda bu teknoloji kullanılabilir.
3 Boyutlu Ölçüm Teknolojisi
Mavi ışık teknolojisi sayesinde ölçümler, 3D tarama çerçevesinde yüksek bir hızda tamamlanmaktadır. Söz konusu ölçümler son derece hassastır. Aynı zamanda istediğiniz kadar tekrar etme şansınız da bulunur. Kullanılan akıllı yazılım ve gelişmiş donanım, hesaplama süreçlerine etkili şekilde dâhil edilir.
3D Ölçüm Teknolojisinin Çalışma Prensibi
Cisimlerin ekseni etrafında hareket etme prensibi ile 3 boyutlu ölçme teknolojisi, üretim süreçlerinin pratik şekilde tamamlanmasını sağlar. Sistem, hem manuel hem de otomatik düzenlemelerle çalışabilmektedir. Verileri hafızasına alan ve anında dijital ortama aktarabilen 3D ölçümleme sayesinde boyutsal hesaplamalar kolaylıkla yapılır.
Sanal ölçüm odasında programlanan GOM ScanCobot cihazımızın motorlu rotasyon tablası sayesinde parçaların tüm açıları hızlıca ölçülebilir. Sensör pozisyonlarının tamamında yüksek bir performansla kalite kontrol süreçleri verimli halde tamamlanır. Tek bir tuş yardımıyla tamamen otomatik bir hesaplama mümkün olur.
3 Boyutlu Ölçümün Avantajları ve Dezavantajları
Tercih edilecek ürün özelinde pek çok fayda elde edilebilmektedir. Sistemler genel olarak oldukça hafif ve esnek bir yapıya sahiptir. Özellikle orta ve küçük boyutlu parçaların koordinatlarını hesaplamak için ideal bir sistemdir. Son teknolojiyle geliştirilen cihazlarla yüksek hassasiyetli ölçümler yapılabilir. Büyük parçaların ölçümlenmesi için ise daha büyük cihazlar tercih edilebilir.
3D Ölçümlerin Uygulama Alanları
Ölçüm teknolojileri arasında yerini alan 3 boyutlu cihazlar, endüstriyel anlamda pek çok alanda kullanılabilir. Uygulama alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Otomotiv
- Havacılık ve Savunma
- Güç Üretimi
- Tüketim Ürünleri
- Ulaşım
- Medikal
3 boyutlu ölçüm cihazları, orta ve küçük boyuttaki parçaların üretimi ve kontrol edilebilmesi adına her ortamda kullanılabilir.
Optik Ölçüm Teknolojisi
Optik ölçüm, 3D metrolojide standartların belirlenmesine yardımcı olur. Cihazların sahip olduğu sensörler, ürün kalitesinin artırılmasına olanak sağlar. Aynı zamanda verimli üretim kapasitesi de fazlasıyla yükselir.
Üretim süreçlerine dahil edilen cihazlar, yüksek çözünürlük sayesinde verileri sayısallaştırır. Son teknolojiye sahip ve yapılandırılmış mavi ışıkla birlikte cisimler ile temas etmez. Bu sayede yüksek bir hızla ayrıntılı şekilde analiz yapabilirsiniz.
Optik Ölçümlerin Çalışma Prensibi
Seçeceğiniz cihazla tüm zorlu şartlarda bile yüksek hassasiyete sahip 3D verileri elde edebilirsiniz. Güçlü ışık kaynağı yardımıyla kısa sürelerde görüntüler bilgisayar ortamına ulaştırılır. Sisteme entegre edilen lazer ışıkları, oldukça yüksek düzeyde parlaklık sağlar. Bu sayede çabucak pozlama yapmak mümkün olur.
PONTOS Live takip sistemiyle parçaların hassasiyet içerisinde konumlandırılması sağlanır. Aynı zamanda yapılması gerekenler için programlar da oluşturulur. Sizlere sunmuş olduğumuz bu cihaz sayesinde optik şekilde erişimi güç olan tüm alanları denetleyebilirsiniz.
Optik Ölçümün Avantajları ve Dezavantajları
Optik ölçüm teknolojileri sayesinde elde edebileceğiniz en büyük kazanım, ulaşılması güç noktalarda gerçeğe en yakın şekilde analiz yapılmasıdır. Aynı zamanda üretimin kalitesi de uluslararası standartlar seviyesine yükselirken sayısallaştırılması yapılacak hesaplama ve düzenlemelere katkıda bulunur. Sistemin herhangi bir dezavantajı bulunmamaktadır. Aksine kullanılan tüm sektörlerde avantajlı bir konuma gelinmesine olanak sağlar.
Optik Ölçüm Teknolojisinin Uygulama Alanları
ATOS serisi sistemlerimizi pek çok endüstride rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Kalıplar, sac metaller, prototipler ve türbin kanatları optik ölçümleme ile yapılabilir. Ayrıca basınçlı döküm parçaları ve enjeksiyonla kalıp hâline getirilmiş cisimlerin muayenesi de yüksek hızla gerçekleştirilebilmektedir.
Ölçüm Teknolojilerinin Karşılaştırması
Ölçüm teknolojileri, gereksinimlere göre tercih edilmelidir. Çeşitli ölçeklere sahip ölçümler için cihaz seçimi yapmanız mümkündür. Bu noktada sektörünüzdeki hedeflerinizi doğru bir biçimde belirlemeniz önem arz eder.
Ürünlerinizi daha kaliteli bir hâle getirmek için ölçüm teknolojisinden faydalanmanız gerekir. Cadem Metrology ailesi olarak çözüm ortaklarımıza birçok yararlı seçenek sunmaktayız. Dilerseniz bizimle iletişime geçerek tam olarak ihtiyacınız olan sistemi rahatlıkla belirleyebilirsiniz.
Hangi Teknoloji Hangi Durumlarda Uygun?
Küçük ve büyük ölçekli ölçümlemeler fark etmeksizin 3D optik tarama kullanılabilir. Genel olarak çalışmalarınıza göre uygunluğa karar verilmesi mümkündür. En doğru seçime ulaşmak adına web sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ölçüm Teknolojisi Seçimini Etkileyen Faktörler
İşletme kapasitesi, ölçüm teknolojisi seçiminde etkilidir. Sektörlerde cihazlara duyulan ihtiyaç, kararların belirlenmesine katkıda bulunur. Cihaz satışı yapan firmalarda seçim noktasında ciddi faktörlerden biridir. Aynı zamanda cihazların kurulumu, eğitimi ve periyodik bakımı hizmetleri de tercihleri direkt olarak belirler.
Önceki yazımıza https://www.cademmetrology.com.tr/mavi-isik-teknolojisi-ve-3d-tarama/ linkinden ulaşabilirsiniz.